Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Ουρές στο Αργος για τα λείψανα του Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας Λουκά

Ο μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος στην υποδοχή των λειψάνων του Αγίου Λουκά, Επισκόπου Συμφερουπόλεως Κριμαίας

Ουρές δημιουργούνται καθημερινά στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου, στο Άργος, για το προσκύνημα των Ιερών λειψάνων του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, του ιατρού, τα οποία φιλοξενούνται στην πόλη από την Παρασκευή 7 Μαρτίου.


Το τεμάχιο του λειψάνου έφερε ο μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος, πλαισιωμένος από ιερείς, που θα τελούν καθημερινά ακολουθίες σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του.


Ο Άγιος Αρχιεπίσκοπος Λουκάς, κατά κόσμον Βαλεντίν , γιός του Φέλιξ Βόινο-Γιασενέτσκι, γεννήθηκε στις 14/27 Απριλίου 1877 στο Κέρτς της χερσονήσου της Κριμαίας και πέθανε στη Συμφερόπολη στις 11 Ιουνίου 1961.

Το Νοέμβριο του 1995 η Ρωσική Εκκλησία αποφάσισε την αγιοκατάταξή του και τιμά τη μνήμη του την ημερομηνία του θανάτου του.

Ο Βαλεντίν, σπούδασε ιατρική στο Κίεβο και ειδικεύτηκε αρχικά στην οφθαλμολογία. Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στη γενική χειρουργική και το 1919 εξελέγη καθηγητής της Τοπογραφικής Ανατομίας και Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης.

Χειροτονήθηκε ιερέας, χήρος με τέσσερα παιδιά, το 1921 σε ηλικία 44 ετών, οπότε και έλαβε το εκκλησιαστικό όνομα Λουκάς.

Να σημειωθεί ότι, ήδη Επίσκοπος, το 1924 στο Γενισέισκ  επιχείρησε την πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση νεφρού από ζώο σε άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...