Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

H Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στον υγρότοπο της Νέα Κίου

Μονοήμερη εκδρομή στον υγρότοπο της Νέα Κίου στο Ναύπλιο διοργάνωσε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014. 


Η εκδρομή περιλάμβανε  επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Νέας Κίου και  παρατήρηση πουλιών στον παραλιακό υγρότοπο «Καλύβια» στο Ναύπλιο.


Ο υγρότοπος έχει μήκος περίπου 6 km, βρίσκεται ανάμεσα στην παραλιακή οδό Νέας Κίου- Ναυπλίου και τη θάλασσα και είναι μοναδικός στην Ανατολική Πελοπόννησο. Έχει μεγάλη οικολογική αξία, διότι αποτελεί βιότοπο για πολλά υδρόβια και παρυδάτια πουλιά (περίπου 100 είδη).

Επίσης αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για τα μεταναστευτικά πουλιά (φοινικόπτερα, ερωδιούς, κορμοράνους, καλαμοκανάδες κ.ά.). Την περίοδο αυτή υπάρχουν στον υδροβιότοπο  πολλά είδη, κυρίως μεταναστευτικά  βρίσκοντας ξεκούραση στο μακρύ ταξίδι από την Αφρική προς την Ευρώπη και τους χώρους αναπαραγωγής τους.  Έτσι οι παρατηρητές μικροί και μεγάλοι είδαν ερωδιούς, πάπιες, βουτηχτάρια, μαχητές, καλαμοκανάδες, κοκκινοσκέληδες, πρασινοσκέληδες, κελλάδες, σκαλίδρες , φλαμίνγκο  κ.ά.

Παρά το ότι ο υγρότοπος θεωρείται «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» (με βάση το ΦΕΚ 396/8-6-99), υποφέρει από μπαζώματα και ανεξέλεγκτη απόρριψη σκουπιδιών. Αν ωστόσο προστατευθεί και αναδειχθεί η αξία του μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες μοναδικές δυνατότητες για παρατήρηση πουλιών, αναψυχή και περιβαλλοντική εκπαίδευση.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...