Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

Η ΤΡΙΠΟΛΗ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟ Την Τρίτη και την Τετάρτη, 21 και 22 Μαΐου 2013, η Τρίπολη με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάζει τη μνήμη των πολιούχων της, αγίων νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου. Την Τρίτη 21 Μαΐου 2013, παραμονή της εορτής, το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία και αγίων νεομαρτύρων Τριπόλεως, εψάλει ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός των αγίων χοροστατούντος  του Μητροπολίτης Ιερισσού και Αγίου Όρους κ. Θεόκλητου και με την παρουσία του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου ,του επισκόπου  Επιδαύρου κ. Καλλινίκου καθώς και του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλεξάνδρου. 

Πριν τον αρχιερατικό εσπερινό έγινε η υποδοχή των τιμίων λειψάνων των Αγίων στην Τρίπολη από την Ιερά μονή των Βαρσών όπου φυλάγονται και κατόπιν ακολούθησε λιτανευτική  πομπή με προπομπό την δημοτική φιλαρμονική του Δήμου Τριπόλεως ως τον ναό του Προφήτη Ηλία όπου και τελεσθεί ο εορταστικός εσπερινός.

Την Τετάρτη 22 Μαΐου 2013, κυριώνυμο ημέρα της εορτής, από τις 7:00 το πρωί, στον ίδιο ιερό ναό, θα ψαλεί ο Όρθρος και στη συνέχεια θα τελεστεί πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προς τιμήν των πολιούχων .Την ίδια ημέρα, στις 7:00 το απόγευμα, θα τελεστεί ο μεθεόρτιος Εσπερινός των αγίων και θα επακολουθήσει, το βράδυ, η λιτάνευση των τιμίων λειψάνων των νεομαρτύρων , στην πόλη της Τριπόλεως.


Οι νεομάρτυρες Δημήτριος και Παύλος τιμώνται ως Πολιούχοι και προστάτες της Τρίπολης στις 22 Μαΐου, όπου γίνεται πάνδημος λιτανεία της εικόνας και των Αγίων Λειψάνων των. Ο επίσημος εορτασμός καθορίστηκε με το Β.Δ. της 12-11-1952.


Νεομάρτυρας  Δημήτριος

     Ο Άγιος Δημήτριος καταγόταν από τη Χώρα Τριφυλίας του νομού Μεσσηνίας. Οι γονείς του ήταν πτωχοί, αλλά πολύ ευσεβείς. Έμεινε ορφανός από μητέρα σε πολύ μικρή ηλικία και αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα του με τον μικρό του αδερφό και να εγκατασταθεί στην Τρίπολη για καλύτερη τύχη. Εκεί δούλεψε σε κάποιον Τούρκο, ο οποίος τον έκανε Μωαμεθανό, αρνούμενος την Χριστιανική του Πίστη. Ο Δημήτριος δεν άργησε να καταλάβει το λάθος του και γρήγορα μετάνιωσε για την πράξη του. Εγκατέλειψε τον Τούρκο και την Τρίπολη και πήγε στη Σμύρνη και τη Μαγνησία, πόλεις της Ιωνίας και από εκεί στην Κυδωνία και στη Χίο.

    Ύστερα από μετάνοια, προσευχή, εξομολόγηση και με φλογερή πίστη στο Χριστό, δίδαξε το λόγο του Θεού στις πόλεις απ' όπου πέρασε. Όταν ένιωσε πλέον δυνατός, επέστρεψε στην Τρίπολη. Εξομολογήθηκε  στον ιερομόναχο του ναού του Αγίου Νικολάου και μετέσχε των αχράντων μυστηρίων, παίρνοντας έτσι τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Κατόπιν πήγε στην αγορά της πόλης όπου διακήρυξε το λόγο του Θεού. Άδικα οι άπιστοι και κυρίως εκείνος στον οποίον είχε δουλέψει  ο Δημήτριος, με υποσχέσεις και δώρα προσπάθησαν να του αλλάξουν γνώμη.

    Αμετακίνητος στην πίστη του και αφού ομολόγησε τρις το όνομα της Αγίας Τριάδας, αποκεφαλίσθηκε την Τρίτη,14η  Απριλίου 1803.

Νεομάρτυρας Παύλος

     Ο οσιομάρτυρας Άγιος Παύλος γεννήθηκε το 1785 στο Σοποτό των Καλαβρύτων από ευσεβείς γονείς. Βαπτίστηκε παίρνοντας το όνομα Παναγιώτης. Έμαθε την τέχνη του υποδηματοποιού εξασφαλίζοντας έτσι τα απαραίτητα για να ζήσει. Επλανήθη όμως και αρνήθηκε την πίστη του ασπαζόμενος τον Μωαμεθανισμό. Γρήγορα κατάλαβε το παράπτωμά του, εγκατέλειψε τον τόπο του και πήγε στο Άγιο Όρος. Εκεί έγινε μοναχός, μετονομαζόμενος σε Παύλος, στη μονή της Μεγίστης Λαύρας ζώντας ως ασκητής  με νηστεία και προσευχή.

    Αργότερα γύρισε στην πατρίδα του και από εκεί στο Ναύπλιο όπου διακήρυξε με όση δύναμη είχε το λόγο του Θεού. Κατόπιν ομολόγησε την Πίστη του στο Χριστό στην Τρίπολη, όπου είχε μεταβεί. Εκεί τον συνέλαβαν  και εθανατώθη με αποκεφαλισμό την Τετάρτη 22 Μαΐου1818.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...