Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ThermoMap: ημερίδα για την αβαθή γεωθερμία στην Καλαμάτα


Από 1η Σεπτεμβρίου του 2010, το Ι.Γ.Μ.Ε. (σήμερα E.K.B.A.A. – Ι.Γ.Μ.Ε.Μ.) μαζί με άλλους έντεκα Ευρωπαίους Εταίρους από οκτώ χώρες συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Project “ThermoMap”, του οποίου ο πλήρης τίτλος είναι “Area mapping of superficial geothermic resources by soil and groundwater data” («Περιοχική χαρτογράφηση των ρηχών γεωθερμικών πόρων από δεδομένα εδάφους και υπόγειων νερών»). Η διάρκεια του Project είναι 36 μήνες.

Τo “ΤhermoMap” είναι ένα καινοτόμο συγχρηματοδοτούμενο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα (FP7, κάτω από το Information and Communications Technologies (ICT) Policy Support Programme, ‘ICT-PSP’), που εστιάζει το ενδιαφέρον του στη χαρτογράφηση του δυναμικού της πολύ ρηχής γεωθερμικής ενέργειας στην Ευρώπη. Δίνει έμφαση στην οριζόντια ρηχή γεωθερμική ενέργεια μέσα στα πρώτα 10 m κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Αποσκοπεί στην προώθηση ενός περιβάλλοντος πληροφόρησης για την ανάπτυξη γεωθερμικών συστημάτων μικρού βάθους στην Ευρώπη. Το Έργο ThermoMap συνδυάζει και αναλύει τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα (γεωλογικά, κλιματικά, τοπογραφικά, εδαφολογικά, υδρογεωλογικά και διοικητικά) προκειμένου να υπολογισθεί μια τιμή γεωθερμικού δυναμικού για πολύ μικρά βάθη και σε μεγάλη και μεσαία κλίμακα.

Η ανάλυση των γεωδεδομένων πραγματοποιείται σε ένα περιβάλλον G.I.S., με τυποποιημένες μεθόδους, που ισχύουν για όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο Έργο. Η χρήση των υπαρχόντων γεωεπιστημονικών πληροφοριών και η σύνδεσή τους με σύστημα GIS θα βοηθήσει στην εύρεση περιοχών, ευνοϊκών για αξιοποίηση της αβαθούς γεωθερμίας, σε πολύ σύντομο χρόνο και με χαμηλό κόστος. Αυτές οι πληροφορίες θα βελτιώσουν τις δυνατότητες για γρηγορότερο, πιο αξιόπιστο, καλύτερο, ευκολότερο και φθηνότερο σχεδιασμό συστημάτων Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας (ΓΑΘ).

Με τη βοήθεια ενός διαδραστικού εργαλείου πληροφόρησης που θα τρέχει σε κάποιο πρόγραμμα περιήγησης Web, o κάθε χρήστης (εταιρίες, κρατικές αρχές, επιχειρήσεις, ιδιώτες, μελετητικά γραφεία σχεδιασμού και εγκαταστάσεων ΓΑΘ, ακαδημαϊκά ιδρύματα, ιδιώτες και λοιποί ενδιαφερόμενοι) θα μπορεί να ελέγχει το εκτιμώμενο ρηχό γ/θ δυναμικό στην περιοχή ενδιαφέροντος και οι ειδικοί θα μπορούν να σχεδιάζουν καλύτερα τα συστήματα ΓΑΘ και να ελέγχουν.

Το ThermoMap μέσω της παροχής εύκολης και γρήγορης διαδικτυακής γεωγραφικής πληροφόρησης – θα συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της τεχνογνωσίας για την αβαθή γεωθερμία στην Ευρώπη και θα συντελέσει στη συνεργασία εμπειρογνωμόνων από διάφορες χώρες, ξεπερνώντας πιθανά εμπόδια.

Για κάθε χώρα που συμμετέχει, εκτός από το σύνολό της, όπου θα απεικονίζεται προσεγγιστικά το ρηχό γεωθερμικό δυναμικό, έχει επιλεγεί και μια περιοχή δοκιμής (test area) για συστηματικότερη και πιο λεπτομερή μελέτη. Για την Ελλάδα, έχει επιλεγεί ως test area η ευρύτερη περιοχή πόλεως Καλαμάτας.

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ThermoMap, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα στην πόλη της Καλαμάτας την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013, στο Αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος” κατά τις ώρες 9.30 – 13.45.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...