Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Θίνες Κυπαρισσίας: Διαστάσεις παίρνει το θέμα των παρεμβάσεων στην παραλία και το δάσος της Ελαίας

Διαστάσεις παίρνει το θέμα των παρεμβάσεων στην προστατευόμενη περιοχή NATURA στις Θίνες Κυπαρισσίας στην Ελαία καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για καταπατήσεις κοντά στην παραλία και αποψίλωση δασικών εκτάσεων, με την κατασκευή 50 τουριστικών κατοικιών από την εταιρεία "Νέα Κότινος".

Αύριο το πρωί πραγματοποιείται στην Κυπαρισσία, σύσκεψη για το θέμα, παρουσία του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα ενώ το απόγευμα συνεδριάζει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας.

Με παρέμβασή του, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, φέρνει το θέμα στη Βουλή, ζητώντας από το υπουργείο Οικονομικών να εξηγήσει. πώς τα 180 στρέμματα που αγόρασε ο ιδιοκτήτης έγιναν 308 και αν ο δήμος Τριφυλίας, προτίθεται να δώσει οικοδομική άδεια σε παρανόμως κατατμημένα οικόπεδα.

Underside of a loggerhead sea turtle as it swi...
 (Photo credit: Wikipedia)

Στο θέμα, αναφέρεται με ανακοίνωσή του και ο νεοσύστατος «Σύλλογος φίλων για τη διάσωση - διατήρηση - προστασία και ανάπτυξη του δάσους και της παραλίας της Ελαίας», χαρακτηρίζοντας «τουλάχιστον ασαφείς τις προθέσεις», της εταιρείας και κάνοντας λόγο για «καταδρομικές επιχειρήσεις δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων, όπως η ισοπέδωση των αμμοθινών, η άρωση του πευκοδάσους και η σπορά για ακύρωση της προστατευόμενης -από την νομολογία για τις περιοχές "Natura" - αυτοφυούς βλάστησης». «Ουσιαστικά, επιχειρείται η δημιουργία μιας ιδιωτικής ζώνης, σε παραλία και δάσος, απαγορευμένης για τον απλό κόσμο, ο οποίος από κύριος του τόπου του προβλέπεται, απλώς, να παίξει το ρόλο της…καμαριέρας και του υπηρέτη ξένων αφεντάδων και χωρίς το παραμικρό οικονομικό όφελος», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος.

Για «κρατική αναβλητικότητα και επιχειρηματικά μικροσυμφέροντα που καταστρέφουν προστατευόμενες περιοχές», μιλά στη δική του ανακοίνωση ο Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ». Η παρέμβαση του συλλόγου, έχει να κάνει με το γεγονός πως ο κυπαρισσιακός κόλπος και συγκεκριμένα το τμήμα από τον ποταμό Αλφειό προς βορά μέχρι την πόλη της Κυπαρισσίας προς νότο φιλοξενεί τη δεύτερη (μετά την Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο, όπου και γίνεται το 86% της φωλεοποίησης. Επιπλέον, η περιοχή χαρακτηρίζεται από την πλουσιότερη και πιο εκτεταμένη στην Ελλάδα ζώνη αμμολόφων και από μοναδικά παράκτια πευκοδάση.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...