Σάββατο 27 Απριλίου 2013

ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΑΙ ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ "ΔΟΝ ΠΙΝΕΛΟ" ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ


Το Σάββατο του Λαζάρου είναι μια από τις πιο σημαντικές ημέρες της Ορθοδοξίας, αφού σηματοδοτεί αφενός το θάνατο και αφετέρου τη ζωή. Για αυτή την τόσο σημαντική γιορτή έμαθαν τα μικρά παιδιά του βρεφονηπιακού σταθμού Δον Πινέλο, μέσα από ένα θεατρικό παιχνίδι προσαρμοσμένο από της εκπαιδευτικούς Ιωάννα και Ελένα Ιωαννίδη.

Το θαύμα της Ανάστασης του Λαζάρου είναι το τελευταίο και το μεγαλύτερο θαύμα του Χριστού, αφού ανέστησε τον νεκρό για τέσσερις ημέρες Λάζαρο, λέγοντας τη γνωστή σε όλους μας φράση «Λάζαρε, δεύρο έξω».Τα μικρά παιδιά μέσα από το θεατρικό παιχνίδι έμαθαν, πως την ημέρα αυτή σε όλα τα σπίτια οι νοικοκυρές φτιάχνουν στριφτά κουλουράκια, «τα Λαζαράκια», συμβολίζοντας με τον τρόπο αυτό το σώμα του Λαζάρου που ήταν τυλιγμένο στο σάβανο.
 
Έτσι ζύμωσαν και έπλασαν τα "Λαζαράκια" τους, που έφτιαξαν με την βοήθεια των δασκάλων τους και ανάβιωσαν το έθιμο αυτό που κρατάει πολλούς αιώνες. Πρόκειται για μικρά ψωμάκια πλασμένα σ σχήμα ανθρώπου. Μέσα στην ζύμη έβαλαν μέλι και καρύδια σταφίδες. 

Στην αυλή του σχολείου τους οι μικροί μαθητές του Δον Πινέλο είχαν την ευκαιρία να μάθουν παίζοντας και για άλλα έθιμα όπως για τις "Λαζαρίνες" που δεν είναι τίποτε άλλο από άπλα κουζινικά σκεύη κατασκευασμένα έτσι που να συμβολίζουν τον Αναστημένο φίλο του Ιησού.

Από τον προηγούμενη ημέρα είχαν συλλέξει άνθη και με αυτά στόλισαν καλαθάκια τα οποία κρατούσαν και τραγούδησαν τα κάλαντα του Λαζάρου που συναντώνται σε πολλά μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...