Κυριακή, 7 Ιουλίου 2013

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ

Στις 7 Ιουλίου, μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, πανηγυρίζει ο φερώνυμος Ιερός Ναός στο Κουτσοπόδι Αργολίδος.  Τη παραμονή της Εορτής τελέσθηκε  Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος χοροστατούντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχομανδρίτου  και καθυγουμένου της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Κατακεκρυμένης Άργους π. Ιωσήφ. Μετά το πέρας του εσπερινού ακολουθήσει λειτανία της Ιεράς Εικόνος της Αγίας σε όλη την κωμόπολη προς ευλογία των κατοίκων..


Ανήμερα της εορτής, Κυριακή 7 Ιουλίου 2013 θα τελεστεί η ακολουθία του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ.κ.  Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πανήγυρης του νομού Αργολίδας και μαζεύει κόσμο από όλες τις γύρω περιοχές . Η Αγία Κυριακή γεννήθηκε τον 3ο αιώνα από γονείς χριστιανούς. Την εορτή της Αγίας Κυριακής τίμησαν με την παρουσία τους  ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δ.Καμπόσος,ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης ,ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός ,ο Αντιπεριφερειάρχης Αναστάσιος Χειβιδόπουλος, ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ και δικηγόρος Γ. Παραβάντης,  ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Πουλάς, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά επί θεμάτων αθλητισμού Ι. Μπόλλας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι  Β.Σιδέρης και Β. Σωτηρόπουλος,ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑΜ Νίκος. Γκαβούνος, οι Αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Δούρος,Αντώνης Κουκουβές,Αχιλλέας Μπαντανάς,οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιώργος Μαύρας, Χρήστος Πετσέλης, Γιάννης Νότης,Γιώργος Σαρρής ,το μέλος  της ΚΕΔΑΜ Ν. Δελής , εκπρόσωποι των στρατιωτικών,αστυνομικών, λιμενικών αρχών του τόπου και πλήθος πιστών.


 ΒΙΟΣ ΑΓΙΑΣ
Οι γονείς της ονομαζόταν Δωρόθεος και Ευσεβία. Το όνομά της η αγία παρθένος και μάρτυς Κυριακή, το οφείλει στο γεγονός ότι οι ευσεβείς γονείς της την ονόμασαν έτσι, επειδή ακριβώς γεννήθηκε σε ημέρα Κυριακής. Το όνομα συνδέεται στενά με το πρόσωπο και τη συνείδηση του ανθρώπου. Αν το όνομα είναι κάτι έξω από τη φύση του και προστίθεται έπειτα στον άνθρωπο, όμως ύστερα συνδέεται τόσο, που γίνεται ένα με αυτόν. Έτσι καταλαβαίνομε την καλή συνήθεια των ευσεβών χριστιανών να δίνουν στα παιδιά τους τα ονόματα των ηρώων της πίστεως ή άλλα, που συνδέονται με ιερά γεγονότα της Εκκλησίας. Με αυτόν τον τρόπο και με την ευκαιρία του ετήσιου εορτασμού, όταν η Εκκλησία γιορτάζει τα ιερά της πρόσωπα και γεγονότα, ο κάθε χριστιανός στο όνομά του έχει μια συνεχή υπόμνηση ευσεβείας.

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέει πως με το όνομα είναι σάμπως να εισάγει «εις την οικίαν έκαστος την εαυτού τον άγιον». Η αγία μας λοιπόν ανατράφηκε σε χριστιανικό περιβάλλον με πολύ αγάπη και στοργή. Διακρινόταν από πολλές άλλες νέες της εποχής της. Η σωφροσύνη και η αγνότητά της καθώς και όλες οι αρετές της Αγίας προκάλεσαν το ενδιαφέρον πολλών αρχόντων της περιοχής.


Οι σκέψεις όμως της Αγίας ήταν κοντά στους ηρωικούς μάρτυρες στους πιστούς στρατιώτες του Χριστού που κάθε μέρα έχυναν το αίμα τους με γενναίο φρόνημα. Το σωματικό ιδιαίτερα κάλλος της Κυριακής ξεσήκωσε την επιθυμία ενός νέου ειδωλολάτρη άρχοντα της περιοχής ο οποίος θέλησε να την ζητήσει σε γάμο χωρίς να ξέρει ότι η Κυριακή ήταν χριστιανή, η οποία και του αρνήθηκε. Αυτό ήταν και αφορμή να παρουσιαστεί μπροστά στον αυτοκράτορα Διοκλητιανό διώκτη των χριστιανών και ν' ακολουθήσουν τα μαρτύριά της. Μετά από φρικτά μαρτύρια αποφάσισαν να την αποκεφαλίσουν, η Αγία γονατισμένη και προσευχόμενη στο σημείο που θ' αποκεφαλιζόταν χαρούμενη παρέδωσε την ψυχή της στο Χριστό. Η μνήμη της Αγίας Κυριακής εορτάζεται από την εκκλησία στις 7 Ιουλίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...