Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Επιτακτική ανάγκη η παράταση της περιόδου χάριτος των δανείων

Κραυγή αγωνίας από τα επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών


Η πρωτοφανής οικονομική ύφεση έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τον εμπορικό κόσμο. Το φαινόμενο αυτόν παίρνει δραματικές διαστάσεις ειδικά για τις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών.

Σε συνάντηση των προέδρων και των εκπροσώπων των Επιμελητηρίων πυρόπληκτων περιοχών (Αχαΐας, Ευβοίας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας) για τα δάνεια αποφασίστηκε να ζητήσουν μεταξύ άλλων να καταργηθεί η τριμερής συμβατική σχέση (δημόσιο – επιχειρήσεις – τράπεζες) που καταρτίσθηκε με την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω της εξαγοράς από το Ελληνικό Δημόσιο, του συνόλου των εγγυημένων δανείων, καθώς και των δανείων, που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, χωρίς την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, κάνοντας χρήση μόνο ενός μέρους των μέτρων στήριξης ούτως ώστε το χαρτοφυλάκιο αυτό των δανείων, να προστατευθεί σαν οιονεί περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου, από τους προφανείς κινδύνους πλήρους απαξίωσής του.

«Τα Επιμελητήρια, γνωρίζουν, ότι αδυναμία αποπληρωμής αυτών των δανείων θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις μέλη τους» δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, με αφορμή την ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν οι πυρόπληκτοι επιχειρηματίες από την κρατική αδιαφορία και την τραπεζική δυσκαμψία.

Ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, με την ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών ζήτησε να λάβει σοβαρά τις μελετημένες προτάσεις των πυρόπληκτων Επιμελητηρίων που του έχουν ήδη καταθέσει και συγκεκριμένα τόνισε ότι : η παράταση της περιόδου χάριτος για μία τετραετία, χωρίς ταυτόχρονη παράταση του τελικού χρόνου εξόφλησης, ο υπολογισμός του επιτοκίου εναλλακτικά α) με βάση το euribor + 70% + εισφορά του Ν. 128/1975, β) με βάση το ΕΓΕΔ + εισφορά του Ν.128/1975, αποτελούν λύσεις μονόδρομο για την ανακούφιση των δανειοληπτών»

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι : «με τις ρυθμίσεις που προτείνονται, προσωρινά τουλάχιστον, αναστέλλεται η διαφαινόμενη βέβαιη πορεία των δανείων προς τις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών, στην πιστωτική απαξίωση (λόγω της αδυναμίας εξυπηρέτησής τους) με τελικό αποτέλεσμα αυτά να καταστούν ανεπίδεκτα είσπραξης.»

Ο κ. Νικολόπουλος επεσήμανε στον Υπουργό ότι για να έχουν απόδοση τα συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει κατά τον ίδιο χρόνο και τρόπο να αναστέλλονται και οι καταπτώσεις των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

«Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ για την Αχαΐα αν σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, στην πυρόπληκτη Αιγιαλεία, μόνο μια τράπεζα έχει δώσει δάνεια ύψους 20 εκ. ευρώ σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις της περιοχής» συμπλήρωσε ο Αχαιός Βουλευτής για να τονίσει την αγωνία του για την έκταση που έχει λάβει το φαινόμενο.

Ο κ. Νικολόπουλος με την ερώτηση που κατέθεσε προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για το μέγεθος του προβλήματος, που λαμβάνει χαρακτηριστικά ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας για τις δανειοδοτημένες επιχειρήσεις των πυρόπληκτων Νομών της χώρας.

Τα ερωτήματα που έχουν θέσει τα Επιμελητήρια προς τον Υπουργό Οικονομικών είναι αμείλικτα και χρήζουν άμεσης απάντησης.

Ο Αχαιός Βουλευτής ζητά από τους αρμόδιους να καταθέσουν ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή εξυπηρέτηση των εν λόγω δανείων, αφού έως τώρα φαίνεται να υπάρχει ο σαφής κίνδυνος αδυναμίας αποπληρωμής τους με τις παρούσες συνθήκες.

Τέλος ο κ. Νικολόπουλος θεωρεί καίριας σημασίας τη θέση που θα πάρει το Υπουργείο για το θέμα της παράτασης περιόδου χάριτος και της βελτίωσης του επιτοκίου στα δάνεια πυρόπληκτων περιοχών.

Αναλαμβάνεται το Υπουργείο Οικονομικών και η Κυβέρνηση Παπαδήμου συνολικά ότι η κατάσταση είναι τραγική για τους συμπολίτες μας τη στιγμή που πολλοί από αυτούς ζουν ακόμα σε containerς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...