Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Καλλιέργεια Αρωματικών φυτών στο Κρανίδι

Sempervivum?
Sempervivum? (Photo credit: dog.happy.art)
Την Παρασκευή, 27 Απρ 2012, στις 20.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου Αργολίδος ο Δήμος Ερμιονίδας και η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας προσκαλούν στην δεύτερη εκδήλωση για τον Ασκληπιείο Βοτανικό Κήπο με θέμα: Καλλιέργειες Φαρμακευτικών-Αρωματικών Φυτών.
Η Δρ Ελένη Μαλούπα, Τακτική Ερευνήτρια ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην ΕΘΙΑΓΕ), Επιστημονικώς υπεύθυνη του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσίων, Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών & Ανθοκομικών Ειδών, θα δώσει στοιχεία για την Προστασία και Αξιοποίηση των Αυτοφυών Αρωματικών Ειδών της Ελληνικής Χλωρίδας.
Οι φυτογενετικοί πόροι της Ελλάδας περιλαμβάνουν τουλάχιστον 6.300 αυτοφυή taxa (φυτικά είδη και υποείδη), τα οποία αποτελούν σχεδόν το 50% των αυτοφυών φυτών ολόκληρης της Ευρώπης και σχεδόν 80% της αυτοφυούς χλωρίδας των Βαλκανίων. Μεγάλο ποσοστό των διαφορετικών φυτών της Ελλάδας είναι ενδημικά (δεν απαντούν πουθενά αλλού στον πλανήτη) και χαρακτηρίζονται παγκοσμίως ως «σπάνια», «τρωτά», «κινδυνεύοντα» ή «απειλούμενα».
Τα τελευταία χρόνια η χρήση των προϊόντων αρωματικών και φαρμακευτικών ειδών αυξάνεται συνεχώς καθώς χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη βιομηχανία φαρμάκων, στην αρωματοποιία καθώς και στην αρχιτεκτονική τοπίου για την κατασκευή αρωματόκηπων προσαρμοσμένων στις μεσογειακές εδαφοκλιματικές απαιτήσεις. Πολλά από αυτά τα είδη μπορεί να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διατροφή του ανθρώπου καθώς περιέχουν θρεπτικές ουσίες υψηλής αξίας.
Τα αυτοφυή είδη μπορούν επίσης να έχουν και ανθοκομική χρήση στην αρχιτεκτονική τοπίου σε μεγάλη και σε μικρή κλίμακα. Η αστική αρχικτεκτονική ειδικά απαιτεί είδη προσαρμοσμένα σε συνθήκες περιορισμένης άρδευσης όπως είναι οι ταρατσόκηποι, οι βρακόκηποι κ.ά. Τα αυτοφυή είδη είναι ιδανική λύση σε τέτοιες περιπτώσεις καθώς πολλά είδη (πχ. Dianthus spp., Sedum spp., Euphorbia spp., Sempervivum spp.) είναι προσαρμοσμένα στις ξηροθερμικές συνθήκες της Μεσογείου.
Ο κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης, τεχνικός Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, θα δώσει μερικά στοιχεία αγροτικής επιχειρηματικότητας και συλλογικών πρωτοβουλιών για αγροτικές περιοχές.
Η κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα (6976562330), πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας και υπεύθυνη συντονισμού της Ομάδας προώθησης της πρότασης της ΕΝΑ Αργολίδας για την δημιουργία Βοτανικού Κήπου σε σχέση με το Ασκληπιείο, εκτιμά ότι στο τριήμερο 27, 28 & 29 Απρ 2012, με την πολύτιμη συμβολή της Δρ Ε. Μαλούπα και όσων εκφράσανε, και συνεχίζουν να εκφράζουν, την επιθυμία για την στήριξη της δημιουργίας Βοτανικού Κήπου, θα μπορέσει να προσεγγισθεί ένα αποτελεσματικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.
Η τριπλή προσέγγιση, μετά τα Ιερά Βότανα (Λυγουριό, 27/3/2012) και την καλλιέργεια αρωματικών (Κρανίδι, 27/4/2012) προβλέπει συγκέντρωση πληροφοριών από την λειτουργία Βοτανικών Κήπων και με την οργάνωση επισκέψεων σε Βοτανικούς Κήπους, και με τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις, όπως η μεγάλη ευκαιρία καλύτερης γνωριμίας των θεμάτων που απασχολούν τους Βοτανικούς Κήπους, που θα γίνει στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Βοτανικών Κήπων (EUROGARD), το οποίο είναι η πρώτη φορά που θα γίνει στην Ελλάδα, στην Χίο, από 28 Μαϊ έως 1 Ιουν 2012.
Ο Δήμος Ερμιονίδας & η ΕΝΑ Αργολίδας θα υποδεχθούν στο Γεν. Λύκειο Κρανιδίου, όσους ενδιαφέρονται, στις 20.00 της 27ης Απρ 2012.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...