Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Συμπόσιο: 150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΥΠΛΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

O Δήμος Ναυπλιέων ανακήρυξε το 2012 έτος εορτασμού των 150 χρόνων από τη Ναυπλιακή Επανάσταση, 1 Φεβρουαρίου–8 Απριλίου 1862. Στο πλαίσιο του εορτασμού η Οργανωτική Επιτροπή του αποφάσισε την οργάνωση Επιστημονικού Συμποσίου, προκειμένου να ερευνηθεί η Ναυπλιακή Επανάσταση ως ιστορικό γεγονός, που εξέφρασε τις συνειδητοποιήσεις, τις επιθυμίες και τις ελπίδες της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της ναυπλιακής για απεγκλωβισμό από τα πολιτικά και εθνικά αδιέξοδα, που είχε δημιουργήσει το καθεστώς του Όθωνα και για την επιβολή δημοκρατικών και συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο των οποίων θα αναζητούνταν δρόμοι για την ανόρθωση της χώρας. Το στρατιωτικό κίνημα του 1862 απέκτησε πολιτική νομιμοποίηση χάρη στη συμμετοχή της ναυπλιακής κοινωνίας και ηθική αναγνώριση και δικαίωση χάρη στην εμμονή των κατοίκων του στις διακηρυγμένες αρχές, ακόμη και μετά τη στρατιωτική αποτυχία, τους νεκρούς και τον αποκλεισμό.

 
            Για να φωτιστούν καλύτερα οι κοινωνικές, οικονομικές και ιδεολογικές προϋποθέσεις, που επέτρεψαν την ενεργό συμμετοχή του Ναυπλίου στην Επανάσταση, κρίθηκε απαραίτητο να ερευνηθεί ολόκληρη η οθωνική περίοδος του Ναυπλίου και της Αργολίδας, όσο γίνεται σφαιρικότερα, και να φωτιστούν καίριες πτυχές της ζωής αυτής της τριακονταετίας (1833-1862) που προηγήθηκε της Ναυπλιακής Επανάστασης.
 
Το επιστημονικό συμπόσιο  ξεκίνησε  την Παρασκευή 12Οκτωβρίου 2012 στο Βουλευτικό στο Ναύπλιο και θα συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο.

Επίσης την εναρκτήρια ημέρα του επιστημονικού συμποσίου, 12 Οκτωβρίου έγιναν τα εγκαίνια τις  έκθεσης με θέμα Τα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα (1833-1862), στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξ. Σούτζου, Παράρτημα Ναυπλίου. Το παρών τους στις σημερινές εκδηλώσεις έδωσαν οι βουλευτές Γιάννης Ανδριανός Και Γιάννης Μανιάτης ,ο αντιπεριφερειάρχης  Αργολίδος Αναστάσιος Χειβιδόπουλος ,ο δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτριος Κωστούρος ,ο πρόεδρος του συμποσίου Κωνσταντίνος Χελιώτης . Στα εγκαίνια της έκθεσης παρών ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής πινακοθήκης κ. Απόστολος Μπότσος καθώς και η διευθύντρια κα  Μαρίνα Πλάκα Λαμπράκη.


Στην οργάνωση και υλοποίηση των εκδηλώσεων εορτασμού συμμετέχουν οι ακόλουθοι φορείς που στηρίζουν το έργο της Οργανωτικής Επιτροπής Εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια από τη Ναυπλιακή Επανάσταση:


-    Ο Δήμος Ναυπλιέων
-    Ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Αθλητισμού και  Τουρισμού Δήμου Ναυπλίου (Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.)
-    Το Πνευματικό Ίδρυμα «Ιωάννης Καποδίστριας»
-    Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
-    Η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξ. Σούτζου, Παράρτημα Ναυπλίου
-    Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard
-    Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου»
-    Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου «Ο  Παλαμήδης»
-    Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας
-    Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας
-    Η Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...