Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

«Τα χρόνια της βασιλείας του ΄Οθωνα» στην Εθνική Πινακοθήκη του Ναυπλίου

Το Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης και το Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου εγκαινίασε την έκθεση με τίτλο «Τα χρόνια της βασιλείας του ΄Οθωνα» (1833-1862),την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 . 

Η έκθεση διοργανώνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Ναυπλιέων για τα 150 χρόνια από τη Ναυπλιακή Επανάσταση (1 Φεβρουαρίου–8 Απριλίου1862). Η έκθεση σκιαγραφεί την ιστορική περίοδο από την άφιξη του Όθωνα στο Ναύπλιο, πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, έως την έξωση του βασιλιά (Οκτώβριος 1862) και εστιάζει σε βασικά χαρακτηριστικά της νεότερης εικονογραφίας του Ναυπλίου, με βασικό άξονα την οπτική των ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών σε σχέση με τα γεγονότα που σημάδεψαν την οθωνική περίοδο.
 
Τα εγκαίνια της έκθεσης έκαναν από κοινού ο πρόεδρος της Εθνικής πινακοθήκης κ. Απόστολος Μπότσος ,η διευθύντρια της Εθνικής πινακοθήκης κα. Μαρίνα Πλάκα Λαμπράκη, οι βουλευτές Γιάννης Ανδριανός και Γιάννης Μανιάτης ,καθώς επίσης ο δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτριος Κωστούρος και ο πρόεδρος του ιδρύματος για τον Καποδίστρια κ. Κωνσταντίνος Χελιώτης.

Στην έκθεση εκτός από έργα της Εθνικής Πινακοθήκης παρουσιάζονται χαρακτικά της πλούσιας συλλογής του Καθηγητή της Νομικής και τ. Αντιπρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Καράκωστα, χαρακτικά και ζωγραφικά έργα που ευγενικά μας παραχωρήθηκαν από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών και το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Ίδρυμα Βούρου - Ευταξία, έργα από τις συλλογές ζωγραφικών και χαρακτικών έργων του Μουσείου Μπενάκη, ενδυμασίες από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου», έργα από τις συλλογές του Δήμου Ναυπλίου, του Δικηγόρου κ. Κωνσταντίνου Καράπαυλου και του κ. Ιωάννη Σπηλιωτάκη καθώς και φωτογραφικό υλικό από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...