Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Με τον Π.Λαφαζάνη η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Μπατίκα


Το βιβλίο του Κώστα Μπατίκα "Η μαρξιστική θεωρία της επαναστατικής μετάβασης στο Σοσιαλισμό - Κομμουνισμού" παρουσιάστηκε το Σάββατο 23 Φλεβάρη στο βουλευτικό Ναυπλίου. Ομιλητές ήταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Γιώργος Κωνσταντακόπουλος.

Ο Κώστας Μπατίκας (1945-2009) γεννήθηκε στα Στουρναραίικα Τρικάλων από φτωχή αγροτική οικογένεια και συνέδεσε την ζωή του με το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε σημαντική αντιδικτατορική δράση στο φοιτητικό και μεταναστευτικό κίνημα της Δυτικής Γερμανίας.

Διατέλεσε στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος της ΚΕ μέχρι το καλοκαίρι του 1989, όταν συγκρούστηκε με τον κυβερνητισμό της ηγεσίας του και αποχώρησε από αυτό. Υπήρξε συνιδρυτής του Νέου Αριστερού Ρεύματος (ΝΑΡ), αλλά αποχώρησε και από αυτό το 1991 μαζί με άλλους συντρόφους, διαφωνώντας με θέσεις που σηματοδοτούσαν εγκατάλειψη της μαρξιστικής – λενινιστικής θεωρίας.

Από το 1992 μέχρι τον θάνατο του πρωτοστατούσε στην έκδοση του περιοδικού «Αριστερή Ανασύνταξη», στο οποίο αρθρογραφούσε για ένα ευρύ φάσμα σημαντικών ζητημάτων θεωρίας και πολιτικής του επαναστατικού εργατικού κινήματος. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και θεωρητικός νους της Κομμουνιστικής Οργάνωσης ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ στην οποία παρέμεινε ενταγμένος και ενεργός, μέχρι το θάνατό του.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η γυναίκα του αείμνηστου Κ.Μπατίκα, Δωροθέα Κλάιν και ο γιος του Δημήτρης Μπατίκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...