Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Κόρινθος: Μαθητές ζήτησαν πίσω τα μάρμαρα του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο

Την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα ζήτησαν μαθητές και καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου οι οποίοι κατά την εκπαιδευτική επίσκεψή τους στο Βρετανικό Μουσείο σήκωσαν τέσσερις ελληνικές σημαίες και φώναξαν το σύνθημα «Bring them back».

Οι μαθητές παρέδωσαν επίσης 36 επιστολές γραμμένες στα Αγγλικά στον διευθυντή του μουσείου στις οποίες εξηγούσαν γιατί οι Άγγλοι πρέπει να επιστρέψουν τα Ελγίνεια Μάρμαρα.

Μετά την ανάρτηση των ελληνικών σημαιών και τη φωτογράφηση με αυτές μπροστά από τα μάρμαρα, η ασφάλεια του μουσείου ζήτησε εξηγήσεις από τους καθηγητές χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

Όπως τονίζουν οι καθηγητές που τους συνόδευσαν «στόχος μας ήταν να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα ώστε να ενστερνιστούν την ανάγκη της επιστροφής όλων των ανεκτίμητων ελληνικών Θησαυρών που «κοσμούν» τα Μουσεία της Ευρώπης και κυρίως του Βρετανικού Μουσείου και στο μέλλον να αγωνιστούν για τον επαναπατρισμό τους. Μας φάνηκε οξύμωρο το γεγονός, ότι από τη μια το Λονδίνο με την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο έδαφός του, τιμά και υιοθετεί το Ολυμπιακό Ιδεώδες της Αρχαίας Ελλάδας και κατ’ επέκταση τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και από την άλλη κατακρατεί πεισματικά στο ίδιο – ξένο βέβαια – έδαφός του, τους ανεκτίμητους Θησαυρούς της Αρχαίας Ελλάδας. Η Ελλάδα δημιούργησε αυτά τα λαμπρά μνημεία του Πολιτισμού, σ’ αυτή την πατρίδα επιβάλλεται να επιστρέψουν».

Η επίσκεψη στο βρετανικό μουσείο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος « Ολυμπιακοί Αγώνες – Λονδίνο 2012. Μάρμαρα του Παρθενώνα – Βρετανικό Μουσείο 2012.: Σχέση και αντίφαση ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...