Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΟΝΗΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

 Ξεκινούν τα έργα αναστήλωσης και  συντήρησης της  Βυζαντινής Μονής  Ζωοδόχου πηγής -Αγία Μονή  στο Ναύπλιο που έχουν ενταχθεί σε σχετικό πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ. Την όλη επίβλεψη έχει η 25 η εφορεία  Βυζαντινών αρχαιοτήτων με έδρα την Κόρινθο. 

Στα πλαίσια των εργασιών σήμερα στο καθολικό της  Ιεράς μονής πραγματοποιήθηκε η τελετή Μεταφοράς προς φύλαξη του Ιερού θυσιαστηρίου καθώς και των Ιερών Λειψάνων μέχρι να ανακαινισθεί ο ναός. Την όλη ακολουθία τέλεσε ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, τοποτηρητής της Μητροπόλεως  Αργολίδος ,μαζί με τον επίσκοπο Επιδαύρου Καλλίνικο καθώς και Ιερέων της μητροπόλεως Αργολίδος. Στο χώρο του καθολικού είχαν συγκεντρωθεί και αρκετοί πιστοί για να δουν την διαδικασία της μεταφοράς των Ιερών λειψάνων. Ο μητροπολίτης Μαντινείας Αλέξανδρος τόνισε την αναγκαιότητα της μεταφοράς των Ιερών αυτών κειμηλίων όταν γίνεται ανακαίνιση. Οι εργασίες θα κρατήσουν περίπου δύο χρόνια.

Το έργο έχει ως εξής  «Συντήρηση – αποκατάσταση Καθολικού Αγίας Μονής Αρείας, του Δήμου Ναυπλιέων, Π.Ε. Αργολίδος» της πράξης «Αποκατάσταση Καθολικού και της βορειοδυτικής πτέρυγας της Αγίας\Μονής Αρείας Ναυπλίου, Π.Ε. Αργολίδας, καθώς και συντήρησης των τοιχογραφιών του Καθολικού» απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την 25η ΕΒΑ.


Το υποέργο που θα εκτελεστεί αφορά στα εξής:

 Στεγάνωση εξωραχίων θολοδομίας και ανακεράμωση των στεγών.

Τοπική αποκατάσταση των κατεστραμμένων απολήξεων και γείσων

 Διάνοιξη της φραγμένης νότιας θύρας.

 Συμπλήρωση και αποκατάσταση των μαρμάρινων θυρωμάτων.

 Κατασκευή νέων κουφωμάτων θυρών και παραθύρων.

 Αποκατάσταση του ορθού ύψους τριών νεώτερων κιονίσκων.

 Στερέωση του κίονος του βορείου προστώου.

 Καθαρισμός του βορείου προστώου από επιχρίσματα.

 Αντικατάσταση του δυτικού προστώου.

 Απομάκρυνση των παρτεριών και κατασκευή αποστραγγιστικού

συστήματος υγροπροστασίας.

 Εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού και θερμάνσεως/κλιματισμού.

 Συντήρηση του υφισταμένου ζωγραφικού διακόσμου.

 Ανακατασκευή των επιχρισμάτων του κωδωνοστασίου.

Αποκατάσταση της αγίας τραπέζης και της προθέσεως.

ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

 Η Μονή Αρείας, ευρύτερα  γνωστή μόνο με την ονομασία «Αγία Μονή». Χτίστηκε από τον επίσκοπο Άργους και Ναυπλίου Λέοντα Ατζά, το 1143 και είναι σπουδαίο καλοδιατηρημένο δείγμα βυζαντινού ναού, τόπος συνεχούς προσκυνήματος και αντικείμενο ζωηρών περιγραφών εκ μέρους των κατά καιρούς περιηγητών της Αργοναυπλίας, είναι σε οπτική επαφή με το Ναύπλιον, στις ανατολικές υπώρειες του φρουρίου «Παλαμήδι».

Η Μονή επί Φραγκοκρατίας (1212-1389) έλαβε ειδικά προνόμια από το Λατίνο επίσκοπο Άργους Σεκούνδο Νάνι, παρέμεινε σε χέρια Ελλήνων Ορθοδόξων μοναχών και επί Ενετοκρατίας (1835-1540), κατά δε την επόμενη Τουρκοκρατία παρεχωρήθη με πράξη του νοταρίου (συμβολαιογράφου) Ναυπλίου (1679) στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ως μετόχιο του Πανάγιου Τάφου.
Παρέμεινε πνευματικό κέντρο της περιοχής και προσφιλής τόπος διαμονής λογίων ανδρών – αντιγραφέων χειρογράφων. Κλείνοντας εδώ τη σύντομη αυτή επίσκεψη στις εκκλησίες του Ναυπλίου, επισημαίνουμε τη μεγάλη ηθική αξία και σημασία που είχαν για το ντόπιο πληθυσμό οι νησίδες αυτές της ελληνικότητας και της ορθοδοξίας και της συνεπακόλουθης ψυχικής ανάτασης, μέσα στις αντιξοότητες της πολυκύμαντης Ναυπλιακής ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...