Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Το ερευνητικό κέντρο CERN στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Το Πανεπιστήμιο Πατρών φιλοξενεί από τις 22 Μαΐου μέχρι τις 3 Ιουνίου 2012,την έκθεση του Ερευνητικού Κέντρου Φυσικής Υψηλών Ενεργειών CERN, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου. Πρόκειται για μια έκθεση που ξεναγεί τον επισκέπτη στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN, και το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι ο τελευταίος της σταθμός.

Η έκθεση, με τίτλο «Αυτός ο Κόσμος ο μικρός, ο Μέγας», ενημερώνει τον επισκέπτη για τα τέσσερα βασικά πειράματα του CERN, τα παράπλευρα τεχνολογικά οφέλη της έρευνας, τη λειτουργία του CERN και την ελληνική συμμετοχή στον οργανισμό. Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) αναπαράγει τις συνθήκες που επικρατούσαν κλάσματα του δευτερολέπτου μετά την Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν. Η έκθεση φιλοξενεί ένα μοντέλο του LHC υπό κλίμακα, καθώς και τμήματα των ανιχνευτών που μελετούν τις αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν σε αυτόν. Χρησιμοποιώντας τον LHC, τον πιο ισχυρό και περίπλοκο επιταχυντή σωματιδίων που δημιουργήθηκε ποτέ, οι ερευνητές ελπίζουν να βρουν απαντήσεις σε μια σειρά από θεμελιώδη, αλλά ακόμη αναπάντητα, ερωτήματα της Φυσικής.


An example of simulated data modelled for the ...
(Photo credit: Wikipedia)
Η έκθεση επίσης παρουσιάζει το ειδικό τηλεσκόπιο CAST το οποίο συντονίζεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών. Πρόκειται για το μοναδικό πείραμα αστροσωματιδιακής φυσικής του CERN που κυριαρχεί σε αυτόν τον νέο ερευνητικό κλάδο διεθνώς και μελετάει το αόρατο-σκοτεινό σύμπαν.

Η επίσημη τελετή της έκθεσης θα γίνει την Παρασκευή 25 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο Ι4 του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα-Παρασκευή: 10:00-17:00, Σαββάτο-Κυριακή: 12:00-16:00.  ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...