Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Σκάλα Λακωνίας: Τυποποίηση, Μάρκετινγκ & Προώθηση Αγρ. Προϊόντων

Την Παρασκευή5 Ιουλ 2013, στις 11.00, η Ένωση Νέων Αγροτών Λακωνίας οργανώνει εργαστήριο με θέμα «Τυποποίηση, Μάρκετινγκ & Προώθηση Αγροτικών Προϊόντων», στη Σκάλα Λακωνίας, στα πλαίσια του έργου Farms Up!.

Το έργο Farms UP! χρηματοδοτείται από την Ευρ. Επιτροπή ως δραστηριότητα Δια Βίου Μάθησης υλοποιείται από την ΜΙΛΗΤΟΣ σε συνεργασία με την COPA COJECA, το ΙΔΕΚΕ και την MSCOMM και ο πρώην πρόεδρος της ΕΝΑ Λακωνίας κ. Γ. Αλεξανδράκος (6955316060) έδραξε την ευκαιρία να το φιλοξενήσει στην Λακωνία και στο εργαστήριο να μετέχουν και να ωφεληθούν κυρίως Λάκωνες αγρότες.

Η Αγροτική Επιχειρηματικότητα προαπαιτεί να υπάρχει προσέγγιση στην Αγροτική Έρευνα και τις Γεωργικές Εφαρμογές, να λειτουργεί η αγροτική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση σε συνδυασμό με την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ΑΓΡΟΤΗ και βέβαια να υπάρχει σύστημα υποστήριξηςτης αγροτικής επιχειρηματικότητας, όπως συμβαίνει με τα τοπικά Επιμελητήρια.

Ο κ. Δημ. Σταματάκος (6971670428), πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Λακωνίας επισημαίνει ότι πέραν από τα προαπαιτούμενα, αν η αγροτική επιχειρηματικότητα δεν οδηγεί σε χειροπιαστά κέρδη, τότε είναι αποτυχία, και επομένως το εργαστήριο «Τυποποίηση, Μάρκετινγκ & Προώθηση Αγροτικών Προϊόντων» αποκτά κρίσιμη σημασία.

Ήδη πραγματοποιήθηκαν, με επιτυχία στους στόχους τους, εργαστήρια στην Αλίαρτο Βοιωτίας (17/5/2013), στην Κονταριώτισα Πιερίας (10/6/2013) και στις Σέρρες (12/6/2013) και με το εργαστήριο στην Σκάλα (5/7/2013) ολοκληρώνεται η προετοιμασία του Συνεδρίου «Αυτό το χωράφι είναι η επιχείρησή σου», που οργανώνεται στο Ναύπλιο, 15 Οκτ 2013 (ξεν. Αμαλία). Λίγο πριν τις ελιές, αφού τελείωσαν οι θερινές εργασίες και αφού οι κτηνοτρόφοι έχουν ρυθμίσει τις δουλειές τους. Άλλωστε το Συνέδριο θα μπορούσε να θεωρηθεί «φόρος τιμής» στο κίνημα των Νέων Αγροτών, που ξεκίνησε πριν 20 χρόνια από την Αργολίδα, ενώ η 15η Οκτ έχει ορισθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας και της συμβολής της στην τοπική ανάπτυξη, αφού θεωρείται ικανότερη στην διαχείριση εξασφαλίζοντας την επιβίωση της οικογένειας με όσα προσφέρει η γη.

Ήδη δημιουργήθηκε η  ιστοσελίδα του έργου και έχουν  επιλεγεί οι 22 μελέτες που η ΜΙΛΗΤΟΣ  εντόπισε στα έργα που έχουν πληρωθεί και έχουν παραληφθεί από την  Ευρ. Επιτροπή και μπορούν να αξιοποιηθούν από όποιον το ξέρει.

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε  από τουριστικές πληροφορίες  από Οργανισμούς για την Τουριστική Προβολή συγκεκριμένων περιοχών και την προσέλκυση τουριστών. Σε μερικές περιοχές γίνεται και οργανωμένη προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών. Συζητώντας με τον κ. Λ. Πολυμενάκο, παλιό πρόεδρο της ΕΝΑ Λακωνίας, διατυπώθηκε το ερώτημα κατά πόσο θα ήταν σκόπιμο να δημιουργηθούν υπηρεσίες σε κάθε Δήμο για την προσέλκυση δεξιοτήτων, ώστε η ύπαιθρος να μην είναι μονοδιάστατη οικονομικά (πχ μόνο πρωτογενής τομέας), αλλά να υπάρχουν και υπηρεσίες ταχυδρομείου, και ξένων γλωσσών, και τηλεεργασίας, και … όσες ακόμα χρειάζονται για να γίνει το επίπεδο ζωής στην ύπαιθρο ομόλογο με το επίπεδο ζωής στην πόλη. Ενώ δεν π[ρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να δημιουργηθούν εργαλεία ανάπτυξης και βελτίωσης του «κοινωνικού κεφαλαίου» ίσως με τοπικά σύμφωνα και με short supply chain (σύντομες-τοπικές δομές τροφοδοσίας σημείων τοπικής κατανάλωσης με τοπικά προϊόντα, που κατεργάζονται τοπικά με τοπικές συνταγές).

Συμμετοχές: κ. Σ. Γεωργακόπουλο, georgakopoulos@militos.gr, 210 6772129.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...