Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ελληνικές παραγωγές στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Μεγαλύτερη έμφαση στην προώθηση των Ελληνικών παραγωγών θα δώσει το φετινό 19o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που θα γίνει από τις 18 ως τις 25 Ιουλίου. Το Φεστιβάλ με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού μπόρεσε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, γεγονός που του έδωσε τη δυνατότητα να φέρει και πάλι το Ελληνικό κοινό σε επικοινωνία με τους μεγάλους καλλιτέχνες του διεθνούς χώρου.

Επιπλέον, φέτος θα υπάρχει πολιτική συγκράτησης των τιμών των εισιτηρίων και θα γίνουν ειδικές εκπτώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Οπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ θα "επενδύσει" και στο εκπαιδευτικό του όραμα, προτείνοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες υψηλής ποιότητας.

Το Φεστιβάλ Χορού διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας και το Διεθνές Κέντρο Χορού με καλλιτεχνική διευθύντρια τη Βίκυ Μαραγκοπούλου. Μετά από 19 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, είναι πλέον γνωστό σε όλους για τη σταθερή του συμβολή στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας. Επίτευγμα πολιτιστικής αποκέντρωσης, έχει χαρακτηριστεί πρότυπο και έχει επαινεθεί επανειλημμένως για την παραδειγματική λειτουργία του, τη διαρκή ανάπτυξη και τη σταθερή πορεία του, που το κατατάσσουν σε ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ χορού και τα μεγάλα ευρωπαϊκά πολιτιστικά γεγονότα. Με το έργο που επιτελούν, το Διεθνές Κέντρο Χορού και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού έχουν πλέον συνδέσει άρρηκτα την Καλαμάτα με τον σύγχρονο χορό και την τοπική κοινότητα με τον πολιτισμό.

Επιβεβαιώνοντας τους στόχους του, το Φεστιβάλ εντάσσει κάθε χρόνο τις παραστάσεις του προγράμματός του σ’ ένα περιβάλλον διαρκούς εμβάθυνσης, μέσα από τη δημιουργία ενός παράλληλου χώρου θεωρητικής υποστήριξης και επαγγελματικής εκπαίδευσης, και έχει συμβάλει καθοριστικά τόσο στη διαμόρφωση ενός κοινού για τον σύγχρονο χορό όσο και στη διεύρυνση των προσδοκιών αυτού του κοινού. Οραμά του είναι να συνεχίσει ν’ αναδεικνύει την τέχνη του χορού προσελκύοντας όλο και μεγαλύτερο κοινό, να συμβάλλει στην εκπαίδευση των φιλότεχνων και να εμπλουτίζει με κάθε τρόπο τις προσλαμβάνουσες των θεατών από το τοπίο του χορού. Στη συνείδηση όλων όσοι το έχουν επισκεφθεί, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταγραφεί ως μια έντονη καλλιτεχνική εμπειρία και καλλιτεχνικό γεγονός υψηλού επιπέδου, που δημιουργεί ένα μοναδικό πλαίσιο συνύπαρξης καλλιτεχνών και κοινού.

Οπως είναι φυσικό, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα έχουν επηρεάσει τα τελευταία χρόνια τη διάρκεια και τον αριθμό των παραστάσεων του Φεστιβάλ Χορού, επιφέροντας τις αναγκαίες περικοπές. Ωστόσο, σε μια εποχή που ο πολιτισμός βάλλεται από διάφορες κατευθύνσεις, το Φεστιβάλ επιλέγει να διατηρήσει το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο των παραστάσεων του προγράμματος, στο πλαίσιο των οικονομικών του δυνατοτήτων. Είναι μεγάλο ευτύχημα το γεγονός ότι, με την υποστήριξη του υπουργείου, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας μπόρεσε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Οσον αφορά την Ελληνική παραγωγή, στόχος του Φεστιβάλ ήταν και είναι ν’ αναδεικνύει τους Ελληνες χορογράφους και να δημιουργεί ένα δίαυλο επικοινωνίας της εγχώριας σκηνής με τη διεθνή. Η πολυσυζητημένη "εξωστρέφεια" είναι μια σχέση που χτίζεται με πολύ κόπο, και το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας εφαρμόζει αυτή την τακτική ήδη πολλά χρόνια πριν ξεκινήσει αυτή η συζήτηση. Ειδικά σε μια περίοδο που, λόγω της γενικότερης κατάστασης στον πολιτισμό, αυτό γίνεται ανάγκη, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας δίνει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην προώθηση των Ελληνικών παραγωγών χορού στο διευρυμένο δίκτυό του, μέσω του καλλιτεχνικού του προγραμματισμού αλλά και της συμμετοχής του σε διεθνή δίκτυα, όπου εκπροσωπεί την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα το δίκτυο Aerowaves.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Πέμπτη 18 Ιουλίου "Drumming" Rosas – Anne Teresa de Keersmaeker.

Παρασκευή 19 Ιουλίου "STILL/life" Qudus Onikeku, "Drumming" Rosas – Anne Teresa de Keersmaeker.

Σάββατο 20 Ιουλίου "STILL/life" Qudus Onikeku, "Exposition universelle"

L’A/ Rachid Ouramdane. Μετηνυποστήριξητου Institut Français.

Κυριακή 21 Ιουλίου "Exposition universelle" L’A/ Rachid Ouramdane.

Με την υποστήριξη του Institut Français.

Δευτέρα 22 Ιουλίου "Μια βραδιά χορού" της Μαίρυ Βίγκμαν Fabian Barba.

Τρίτη 23 Ιουλίου "Mothers" ΖΗΤΑ/ Ιρις Καραγιάν.

Τετάρτη 24 Ιουλίου "Μικρές ζωές ή το σώμα που κατοικώ" Αγγελική Στελλάτου, "Pausing" Cie Projet 11/Γιάννης Μανταφούνης και May Zahry.

Πέμπτη 25 Ιουλίου Εγκατάσταση βίντεο "Μέσα" Δημήτρης Παπαϊωάννου. "What the body does not remember" Ultima Vez/ Wim Vandekeybus.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τρίτη 23 Ιουλίου διάλεξη του Fabian Barba με θέμα την παράσταση

"Μια βραδιά χορού της Μαίρυ Βίγκμαν". "JINX 103" από τους József Trefeli και Gábor Varga. Με την υποστήριξη της Pro Helvetia.

Τετάρτη 24 Ιουλίου "Το απομεσήμερο ενός Φαύνου"

Γιάννης Νικολαΐδης.

Πέμπτη 25 Ιουλίου παράσταση ερευνητικού εργαστηρίου "playforKalamataDanceFestival". "JINX 103" József Trefeli και Gábor Varga.

Με την υποστήριξη της Pro Helvetia.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

17 – 25 Ιουλίου σεμινάριο σύγχρονου χορού "Οταν η παράσταση κυλάει" με τον Jorge Crecis.

20 – 25 Ιουλίου ερευνητικό εργαστήρι χορού "playforKALAMATADANCEFESTIVAL"

με τις Σοφία Μαυραγάνη και Σάνια Στριμπάκου.



Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες

Ιωάννα Αποστόλου: 6972-558593, mail@kalamatadancefestival.gr

Για περισσότερες πληροφορίες: Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας

Παν. Καίσαρη 6, 27210 83086, 90886, Φαξ 27210 26966, mail@kalamatadancefestival.gr, www.kalamatadancefestival.gr.


Η ημερομηνία έναρξης της προπώλησης και οι τρόποι προαγοράς θα ανακοινωθούν σύντομα.


eleftheriaonline.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...