Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Χωριά SOS: Νέο κτήριο, περισσότερες ανάγκες, ολοένα και πιο ένθερμοι εθελοντές!

Σε νέο κτήριο (στην οδό Καπετάν Κρόμπα, στο κέντρο της Καλαμάτας) βρίσκεται εδώ και λίγους μήνες το γραφείο και οι χώροι της Ομάδας Στήριξης Καλαμάτας των Παιδικών Χωριών SOS. 

Οι ανάγκες μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα, γι' αυτό και οι υπεύθυνοι μετέβησαν σε αυτό το χώρο, ο οποίος δέχεται καθημερινά τους γονείς και τα παιδιά οικογενειών που περνούν δυσκολίες κοινωνικές και οικονομικές. Ευτυχώς όμως, με το χρόνο μεγάλωσε και η θέληση και η αγάπη των εθελοντών, αφού η Καλαμάτα εξακολουθεί καθημερινά να δείχνει την ευαισθησία της απέναντι στο παιδί που χρειάζεται βοήθεια και καθοδήγηση... Περισσότερα για τη λειτουργία και τους τρόπους που παρεμβαίνει στην οικογένεια η Ομάδα Στήριξης, εξήγησε στην "Ε" η εκπρόσωπος της, Αλέκα Κανελλοπούλου.

- Νέο κτήριο για την Ομάδα Στήριξης Καλαμάτας των Παιδικών Χωριών SOS. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν και νέοι στόχοι; "Η μεγάλη αύξηση των περιπτώσεων, που φθάνουν στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS στην Καλαμάτα, για βοήθεια, επέβαλε τη μετακίνησή του  σε μεγαλύτερο κτήριο. Ο νέος χώρος, όπως ήταν φυσικό, δημιούργησε μεγαλύτερες ανάγκες και επομένως  περισσότερες υποχρεώσεις για την Ομάδα. Παράλληλα όμως, έδωσε τη δυνατότητα για εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού παιδιών και οικογενειών από το Κέντρο, γεγονός που αποτελεί το βασικό στόχο της Τοπικής Ομάδας Στήριξης. Εδωσε, επίσης, τη δυνατότητα σχεδιασμού νέων δράσεων και υλοποίησης νέων προγραμμάτων, κυρίως, για τα παιδιά. Ετσι, από το Σεπτέμβρη, ένα νέο πρόγραμμα πρόκειται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα. Πρόκειται για την επέκταση του προγράμματος της Δημιουργικής Απασχόλησης των παιδιών κάθε Παρασκευή και σε άλλες μέρες της εβδομάδας. Το νέο αυτό πρόγραμμα πρόκειται να συμβάλλει ουσιαστικά στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών".

- Πόσο δυσκόλεψε τα πράγματα για τη δουλειά της Ομάδας Στήριξης η οικονομική κρίση; "Οσο η κρίση βαθαίνει, ολοένα και περισσότερες οικογένειες οδηγούνται σε απόγνωση και δυσλειτουργία. Δυστυχώς η κρίση έχει επηρεάσει δραματικά και το χώρο της Παιδικής Προστασίας, επομένως και τη λειτουργία των Παιδικών Χωριών SOS η οποία στηρίζεται αποκλειστικά στις προσφορές ιδιωτών, εταιρειών και οργανισμών. Μειωμένοι οικονομικοί πόροι από τη μία, μεγάλη αύξηση των αιτημάτων για βοήθεια από την άλλη. Κυρίως το επώδυνο και άδικο μέτρο της επιβολής φόρου στις δωρεές, είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντική μείωσή τους. Η κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Κέντρου προϋποθέτει μια σύνθετη και επίμονη προσπάθεια. Η Τοπική Ομάδα καθημερινά προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του Κέντρου. Ενα παράδειγμα αποτελεί η προσφορά υλικής βοήθειας (τρόφιμα) στις οικογένειες, η οποία, ενώ πέρυσι ήταν εβδομαδιαία, από τον Ιανουάριο του 2013 έγινε μηνιαία και σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Οσο το Κέντρο μεγαλώνει, αντίστοιχα μεγαλώνουν και οι ανάγκες του".

- Πόσα παιδιά έχει αυτή τη στιγμή κάτω από τις φτερούγες του το Κέντρο Στήριξης Καλαμάτας και σε ποιους τομείς τα βοηθά; "Σήμερα το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Καλαμάτας στηρίζει πάνω από 80 Οικογένειες και 250 παιδιά. Ο αριθμός δεν είναι καθόλου μικρός, αν σκεφθεί κανείς, ό, τι η στήριξη είναι πολύπλευρη. Εκπαιδευτική στήριξη παιδιών από εθελοντές εκπαιδευτικούς δασκάλους και καθηγητές. Πολύτιμοι εθελοντές, που καθημερινά ανοίγουν στα παιδιά ένα παράθυρο στη γνώση και όχι μόνο … Συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη σε οικογένειες και παιδιά από την κοινωνική λειτουργό και την ψυχολόγο του Κέντρου. Εκπαιδευτική βοήθεια παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες από ειδική παιδαγωγό. Δημιουργική Απασχόληση των παιδιών από εθελόντριες παιδαγωγούς. Διανομή τροφίμων και ρουχισμού. Επίσης, μέσα από δράσεις και συνεργασίες με φορείς και συλλόγους της πόλης, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά για πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως μουσική, ζωγραφική, εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, ξένης γλώσσας. Αυτή η πολύπλευρη στήριξη του παιδιού και της οικογένειας αποτελεί ένα νέο τρόπο παιδικής προστασίας, με καθαρά προληπτικό χαρακτήρα. Στόχος όλων των Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας (εκτός από την Καλαμάτα, υπάρχουν σε άλλες 6 πόλεις), μέσα από τα προγράμματα, που υλοποιούν, είναι η στήριξη της βιολογικής οικογένειας, ώστε να αποφευχθεί η διάλυσή της και επομένως το παιδί να μην απομακρυνθεί από αυτή. Ενα δίχτυ προστασίας, που κρατά το παιδί κοντά στην οικογένειά του. Αυτός ο στόχος για την Καλαμάτα, έχει επιτευχθεί, αφού πλέον το εδώ Κέντρο αποτελεί μια σπουδαία και ολοκληρωμένη δομή πρόληψης".

- Είστε ευχαριστημένοι από τη μέχρι τώρα στήριξη της τοπικής κοινωνίας; "Η Ομάδα Στήριξης, χτίζοντας το όραμα της δημιουργίας του Κέντρου στη πόλη μας, είχε ένα πρωταρχικό στόχο. Την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τη φιλοσοφία και το έργο των Παιδικών Χωριών SOS. Σιγά – σιγά διαμορφώθηκε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, που είχε σαν αποτέλεσμα αφ' ενός μεν τη δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου εθελοντών και φίλων SOS, αφ' ετέρου  δε τη στήριξη από αυτοδιοικητικούς φορείς, συλλόγους, Εκκλησία, ΜΜΕ. Χορηγοί μικροί και μεγάλοι, δωρητές, απλοί άνθρωποι στήριξαν και στηρίζουν τη λειτουργία του Κέντρου. Ποτέ η Ομάδα Στήριξης δεν πίστευε, ό, τι σε τόσο λίγο διάστημα θα εύρισκε τόσους πολλούς να στηρίξουν τη προσπάθειά της. Εξ άλλου, μια μεγάλη δωρεά (της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια) έδωσε τη δυνατότητα στα Παιδικά Χωριά SOS, της δημιουργίας του Κέντρου, στην πόλη. Το μεγάλο κεφάλαιο του Κέντρου, το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής στήριξης, υλοποιείται αποκλειστικά από δασκάλους και καθηγητές της Καλαμάτας. Καθημερινά, εθελοντές, φίλοι και υποστηρικτές στέκονται δίπλα μας αποδεικνύοντας, πως όταν θέλεις κάτι καλό, πάντα βρίσκεις ανθρώπους να το στηρίξουν".

- Ποιοι άνθρωποι συντέλεσαν εθελοντικά στο να είναι έτοιμος ο νέος χώρος για τα παιδιά; "Η μεταφορά και η εγκατάσταση σε ένα νέο, μεγαλύτερο χώρο, πάντα δημιουργεί αυξημένες λειτουργικές ανάγκες. Χάρις στην ουσιαστική  βοήθεια τοπικών επιχειρήσεων, εθελοντών και φίλων μας, οι ανάγκες αυτές έχουν αντιμετωπιστεί στο μεγαλύτερο μέρος τους. Ιδιαίτερα συγκινητική και όμορφη υπήρξε η εικαστική παρέμβαση εθελόντριάς μας ζωγράφου, χάρις στην οποία οι τοίχοι του Κέντρου γέμισαν χρώματα, χαρούμενες παιδικές ζωγραφιές και χαμόγελα"...

Στοιχεία επικοινωνίας: Ομάδα Στήριξης Καλαμάτας Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, Καπετάν Κρόμπα 11, 27210 98660, Fax: 27210 98939, soskalamata@sos-villages.gr.

 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...