Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Προβολή της Μεσογειακής Διατροφής στο Ναύπλιο

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Οι Δρόμοι της Ελιάς» και το Europe Direct Καλαμάτας με τη συνεργασία του Δήμου Ναυπλίου και τη στήριξη του Europe Direct Περιφέρειας Πελοποννήσου-Ναύπλιο διοργάνωσαn  ανοιχτή στο κοινό εκδήλωση για την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014 στην Πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο.


Η εκδήλωση  περιλάμβανε: Γευσιγνωσία ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, eνημέρωση για τη μεσογειακή διατροφή: διανομή εντύπων με θέμα τη μεσογειακή διατροφή, τα παραδοσιακά προϊόντα και το πρόγραμμα MED DIET, Info Kiosk σημείο πληροφόρησης και διάθεσης εντύπων από τη βιβλιοθήκη του Europe Direct Περιφέρειας Πελοποννήσου-Ναύπλιο.
Στις 17 Νοεμβρίου 2010 η Unesco ανακήρυξε επίσημα την Μεσογειακή Διατροφή ως «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας». Η Μεσογειακή Διατροφή αναφέρεται σε ένα πρότυπο διατροφής που περιλαμβάνει κυρίως ελαιόλαδο, δημητριακά, φρέσκους ή αποξηραμένους καρπούς, λαχανικά, μέτριες ποσότητες ψαριών, όπως και γαλακτοκομικών και κρέατος, πολλά αρτύματα και μπαχαρικά, με τη συνοδεία κρασιού ή αποσταγμάτων, πάντα με σεβασμό στην παράδοση και τις πεποιθήσεις κάθε κοινωνίας.

Ωστόσο, η Μεσογειακή Διατροφή δεν είναι απλώς ένα πρότυπο διατροφής· είναι πάνω από όλα τρόπος ζωής. Η αντίληψη αυτή εκφράζεται από την Unesco και βασίζεται στην αναγνώριση της διατροφής ως «σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, πρακτικών και παραδόσεων που εκτείνονται από τους τόπους προέλευσης των τροφών μέχρι το τραπέζι».Η Μεσογειακή Διατροφή προάγει την κοινωνική ζύμωση και την επικοινωνία, καθώς τα κοινωνικά γεύματα είναι αναπόσπαστο κομμάτι των εθίμων και των εορταστικών εκδηλώσεων των κοινωνιών μας. Μέσα από τη Μεσογειακή Διατροφή εκπηγάζει πλούτος γνώσεων, τραγουδιών, αποφθεγμάτων, ιστοριών και θρύλων. Εν κατακλείδι, πρόκειται για έναν αληθινό τρόπο ζωής που έχει τις ρίζες του στη γνώση των τόπων και τη δύναμή του στις παραδοσιακές τροφές.

Εντούτοις, η κατανάλωση προπαρασκευασμένων και επεξεργασμένων τροφών πλούσιων σε αλάτι και λιπαρά, έχει τριπλασιαστεί σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου τις τελευταίες δεκαετίες, συμπαρασύροντας τους δείκτες της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Είναι αναγκαίο να καταπολεμήσουμε αυτή την αρνητική τάση προς μια βλαβερή και ανθυγιεινή διατροφή, ενδυναμώνοντας τη Μεσογειακή ταυτότητα. Κινούμενο σε αυτή την κατεύθυνση, το έργο MedDiet στοχεύει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφορικά με τη σπουδαιότητα της διαφύλαξης των απαράμιλλων και υγιεινών παραδόσεων της Μεσογειακής διατροφής.
Οι δραστηριότητες που έχουν προβλεφθεί από τους σχεδιαστές της Σύμπραξης MedDiet απευθύνονται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (κυρίως σε εστιάτορες). Ο σχεδιασμός προβλέπει, εξίσου δυναμικά και έμπρακτα, τη στήριξη εμπορικών επιμελητηρίων, σχολείων, οργανισμών με θεσμικό ρόλο, τοπικών αρχών και επιχειρήσεων που συστρατεύονται σε έναν κοινό στόχο: την προστασία της Μεσογειακής Διατροφής στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αίγυπτο, τον Λίβανο και την Τυνησία.

Το έργο MedDiet υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Μεσογειακής Λεκάνης (ENPI CBC Mediterranean Sea Basin) (www.enpicbcmed.eu). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4,99 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται, για το ποσό των 4,49 εκατομμυρίων ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης (ENPI-European Neighbourhood and Partnership Instrument). Το Πρόγραμμα ENPI CBC Med στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε περιφέρειες συνεργαζόμενων χωρών (partner countries) που βρίσκονται κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου. Το έργο MedDiet συντονίζει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων της Ιταλίας και επιστημονικός εταίρος είναι ο Ισπανικός Οργανισμός «Ίδρυμα Μεσογειακής Διατροφής». Ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Οι Δρόμοι της Ελιάς» και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας αντιπροσωπεύουν την ελληνική συμμετοχή. Συνολικά, στο έργο εκπροσωπούνται έξι χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Λίβανος, Αίγυπτος, Τυνησία). Κύρια γεωγραφική ενότητα παρέμβασής του έργου, όσον αφορά στην ελληνική συμμετοχή, είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...