Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Τα προβλήματα στην παραγωγή και την προώθηση των εσπεριδοειδών σε ημερίδα στο Ναύπλιο.

Ανοιχτή συζήτηση με θέμα, «Τα προβλήματα στην παραγωγή και την προώθηση των εσπεριδοειδών και οι συνέπειες τους στην Τοπική Οικονομία» διοργάνωσε ο Δήμος Ναυπλιέων την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.



Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και παρενέβησαν με ομιλία τους, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Πουλάς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκης Πεβερέτος, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ναυπλιέων Χρήστος Γραμματικόπουλος, εκπρόσωποι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας, εκπρόσωποι του Επιμελητήριου Αργολίδας, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κλάδου τυποποίησης και συσκευασίας, ομάδες παραγωγών, η επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ναυπλιέων, γεωπόνοι και λογιστές

Σκοπός της ημερίδας να διερευνηθούν και να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί από την Μικροκαρπία όπου σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Αργολίδας η φετινή ανομβρία που κράτησε από τον Μάϊο μέχρι τον Οκτώβριο, είχε ως αποτέλεσμα ο καρπός κυρίως στις πορτοκαλιές να μην αποκτήσει ικανοποιητικό μέγεθος. 

Έτσι, σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος των καρπών κυμαίνεται στα μεγέθη 6-7. Όμως τους μικρούς αυτούς καρπούς δεν τους «ζητάει» η αγορά και έτσι είναι προβληματική η διάθεσή τους με επακόλουθο την χαρακτηριστική πτώση των τιμών. Ακόμη είναι πρωτόγνωρες οι ζημιές λόγω της κηλίδωσης των καρπών στα μανταρίνια της ποικιλίας κλημεντίνης που είναι και η κύρια ποικιλία στην περιοχή. Το πρόβλημα αυτό της κηλίδωσης στους καρπούς τη φετινή χρονιά άρχισε πολύ νωρίς όταν ακόμη ο καρπός ήταν πράσινος. 

Οι έντονες διαφοροποιήσεις και εναλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας είχαν ως αποτέλεσμα τις μεγάλες προσβολές στους καρπούς. Μάλιστα στη ζώνη καλλιέργειας της μανταρινιάς που εκτείνεται στις Δημοτικές Κοινότητες Ασίνης Δρεπάνου αλλά και στις περιοχές του Σκαφιδακίου, του Κεφαλαρίου, του Κιβερίου και των Μύλων υπάρχουν κτήματα όπου η καταστροφή είναι ολοκληρωτική Την συγκέντρωση - συζήτηση απασχόλησε και το μείζον θέμα της φορολόγησης των αγροτών που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον αγροτικό κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...