Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΝΑΥΠΛΙΟ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Πανηγυρικά  εορτάστηκε  και φέτος  η μνήμη του Αγίου Αναστάσιου, πολιούχου Ναυπλίου παρουσία των τοπικών και στρατιωτικών αρχών της πόλης.


Στον Πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό  εσπερινό που έγινε  το  απόγευμα της Παρασκευής  31 Ιανουαρίου 2014 ,χοροστάτησε   ο Μητροπολίτης  Άρτης  κ.κ. Ιγνάτιος  παρουσία του επισκόπου Επιδαύρου κ Καλλινίκου, και του Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου. Στο τέλος του αρχιερατικού εσπερινού ο μητροπολίτης Άρτης  Ιγνάτιος κήρυξε τον θείο λόγο.


Να σημειωθεί, πως ο Αρχιερατικός Εσπερινός,  κάθε χρόνο γίνεται στον  Προσκυνηματικό  Ιερό Ναό που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Αναστάσιο. Φέτος ήταν αισθητή σε όλους η απουσία του Μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Ιακώβου που επί πάρα πολλά έτη ποίμανε την Αργολίδα. Ο προσκυνηματικός ναός του αγίου έγινε με τις επίμονες προσπάθειες του Μακαριστού Ιακώβου μιας και η πόλη δεν είχε ναό αφιερωμένο  στον Άγιο Αναστάσιο. Βαθιά συγκινημένος τόνισε  χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Αρτης ,  ο μακαριστός σήμερα είναι μαζί μας είναι  εδώ και μας βλέπει , τον αγάπαγε τον  Άγιο Αναστάσιο…

Παρών στον εσπερινό ο υπουργός  ΥΠΕΚΑ Ιωάννης Μανιάτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Β. Σίδερης , Β. Σωτηρόπουλος ,ο αντιδήμαρχος Ναυπλίου Π. Βαμβακάς  ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Χ.Γραμματικόπουλος, η διευθύντρια της ΔΕΥΑΝ Α. Μαντά, δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Ναυπλίου και Άργους . Την φετινή πανήγυρη λάμπρυνε ο Άρχων υμνωδός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, πρωτοψάλτης του Ι.Ν Φανερωμένης Χολαργού κ. Γ.Χατζηχρόνογλου.

Βιογραφία Αγίου Αναστασίου

Ο Άγιος Αναστάσιος ήταν γέννημα και θρέμμα της πόλης του Ναυπλίου και έκανε το επάγγελμα του ζωγράφου. Αρραβωνιάστηκε την κόρη ενός χριστιανού, αλλά επειδή αυτή δεν είχε καλή ζωή, ο Αναστάσιος διέλυσε τον αρραβώνα. Οι συγγενείς όμως της κοπέλας έκαναν διάφορα σατανικά μάγια στον Αναστάσιο, για να τον εκδικηθούν με αποτέλεσμα ο Αναστάσιος να χάσει τα λογικά του. Εκμεταλλευόμενοι αυτή του την κατάσταση οι Τούρκοι, τον εξισλάμισαν. Αλλά όταν ο Θεός ευλόγησε και συνήλθε στα λογικά του, με θάρρος αποκήρυξε τον Ισλαμισμό και με γενναιότητα ομολόγησε τη χριστιανική του πίστη. Οι Τούρκοι, με διάφορες κολακείες και υποσχέσεις προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, αλλά ο Αναστάσιος παρέμεινε ακλόνητος στη χριστιανική ομολογία του. Τότε στις 1 Φεβρουαρίου 1655, υπέμεινε μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους, με διαμελισμό. Δηλαδή τον κατάσφαξαν με μαχαίρια. Το Ναύπλιο τον έκανε πολιούχο του και ωραίος ναός στολίζει την πόλη αυτή προς τιμήν του νεομάρτυρα αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας! Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...